Bylinky v prodeji

Připravily jsme si pro vás pestrou nabídku bylinek, provoňte si Vaší kuchyň našimi bylinkami.

Bazalka 

Čerstvé nebo sušené listy se používají jako univerzální koření. Pěstují se formy s listy zelené a červené barvy. Odlišné 
je také aroma - od typické vůně bazalky po skořicovou a citrónovou. Různé barevné formy působí v kontejnerech velmi 
dekorativně.
Bazalka má v kuchyni široké využití. Po celou dobu vegetace je chutnou i voňavou přísadou salátu u čerstvé zeleniny. 
Můžeme jí přidat i k dušenému masu, do omáček, dá se přidat i do polévek. 
Bazalka tvoří základ italské kuchyně, používá se zejména u receptů jehož součástí jsou rajčata (saláty, těstoviny s 
rajčatovou omáčkou apod.).

Libeček

Pěstuje se na zahrádkách jako koření. Ke gastronomii se využívají všechny její části. Listy jako koření do polévek, 
omáček, salátů, do pečení. Plody do nakládané zeleniny i některých druhů pečiva. Oddenky lze kandovat. 
Působí silně močopudně - je součástí čajových směsí, odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení.

Máta 

Čerstvé listy se používají do omáček, moučníků, nápojů a salátů. Máta je jednou z ingrediencí do oblíbeného míchaného 
nápoje Mojito Používá se i k výrobě alkoholického nápoje, známého jako "Peprmintka" nebo "Zelená". Ze sušených listů a 
vrcholků stonků před rozkvětem se louhuje čaj, také se využívají při přípravě jehněčího masa či zeleniny. Mentol se 
přidává také do ústních vod a zubních past, žvýkaček, mentolových bonbonů a masážních gelů. 
Díky snadnému křížení existuje mnoho druhů rodu máta. Kromě máty vodní a klasnaté patří mezi nejznámější například máta 
vonná, máta okrouhlolistá nebo máta rolní. Samotná máta peprná se může vyskytovat v mnoha kultivarech, například máta 
peprná pomerančová, bergamotová, čokoládová, švýcarská či dokonce s vůní kolínské vody.

Rozmarýn

Jako koření se užívají listy jehličkovitého vzhledu, sušené i čerstvé, celé i drcené či jemně mleté. Pomáhá lepšímu 
trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku. 
Používá se buď samotná nebo jako součást provensálského koření. Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť, vůní 
se podobá kadidlu. Užívá se při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb a rajských omáček.

Tymián

Je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po 
začátku kvetení. Je to koření Španělska, Francie, Itálie, Řecka, ale i Albánie a Balkánu. Společně s bobkovým listem je 
nezbytnou součástí bylinkové kytičky bouquet garni.

Meduňka 

Meduňkový čaj z listů snižuje stres, uklidňuje, uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. Nově se uznávají 
protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary). Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér. Nať se používá v 
lidovém lékařství jako hypnotikum a sedativum. Používá se také jako koření. V kuchyni se pro svou citrusovou vůni za 
čerstva přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.

Oregano 

Typickým použitím je kořenění pizzy. Kromě toho je též součástí provensálského koření. Chuť je výrazná, ale odlišná od majoránky. 
Sbírá se kvetoucí nať, přítomnost plodů je nežádoucí.
Používá se též v léčitelství pro své aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči. 
 Používá se i na obklady a osvěžující koupele. V nati obsažené barvivo se dříve používalo k barvení ovčí vlny.

Majoránka

Používá se jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou 
bramborové polévky (bramboračky) a bramboráku (cmundy). Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z 
luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí 
také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že 
neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem.

Pažitka

Je oblíbenou naťovou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů. Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. 
Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě. 
V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, 
kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni, ale i houbových pokrmů. 
Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři.

Zdroj : wikipedia.org